FERTILIZAREA IN VITRO (F.I.V.)

Se adreseaza cuplurilor la care patologia este mai grava (absenta sau obstructia tubara bilaterala, oligoastenozoospermia medie sau severa) sau la care toate celelalte procedure premergatoare au esuat.

Presupune recoltarea materialului resproductiv de la ambii parteneri in acelasi timp si realizarea embrionilor (fecundarea) in laborator urmat de transferul acestora in cavitatea uterina (embriotransfer) la cateva zile (3-5) dupa procedura, sau crioprezervarea (stocarea) acestor embrioni pana la cicluri ulterioare daca conditiile materne o impun. In situatiile in care sperma este de foarte slaba calitate se poate recurge si la F.I.V. cu I.C.S.I. (injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi), procedura pentru care sunt necesari un numar foarte mic de spermatozoizi in ejaculat sau obtinuti prin biopsie testiculara.

FIV este o compusa dintr-o multime de proceduri. Scopul acestor proceduri este de a obtine o sarcina atunci cand toate mijloacele naturale au fost epuizate. Prin aceste proceduri ovocitele sunt fecundate de spermatozoizi in afara corpului uman, adica in vitro. In urma fecundarii, produsul de conceptie va fi implantat in uter (embriotransfer).

INDICATII:

ETAPE:

  1. Stimularea ovariana controlata medicamentos. Aceasta etapa presupune initial o perioada de inhibare ovariana medicamentoasa. Motivul acestei inhibari este acela de a preveni o ovulatie precoce. Durata unei inhibari ovariene este, de regula, 2 saptamani. Ulterior se trece la stimularea ovariana propriu-zisa. Aceasta presupune, dupa cum indica si numele, stimularea ovarelor in producerea mai multor foliculi ovarieni. Stimularea se face prin administrarea unor injectii hormonale zilnice timp de cateva zile, incepand din ziua 2-a a ciclului cu monitorizare ecografica si hormonala periodica pentru evaluarea raspunsului la tratament.
  2. Declansarea ovulatiei. Presupune administrarea unui hormon pentru a pregati ovocitele de recoltare. La aproximativ 36 ore dupa administrare se trece la recoltarea ovocitelor prin punctie ovariana.
  3. Recoltarea ovocitelor prin punctie transvaginala a ovarelor, procedura dureroasa care se efectueaza in anestezie generala i-v, cu durata scurta, sub 30 min.
  4. Prepararea spermei si fecundatia. In functie de calitatea si cantitatea spermatozoizilor se va opta pentru fecundatia spontana sau pentru injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI)  In ICSI spermatozoizii sunt alesi in functie de felul in care arata (morfologie) si felul in care se misca (motilitate).
  5. Embriotransferul. Embrionii rezultati in urma fecundatiei in vitro sunt selectati, 1-2 din acestia se pot transplanta in uter la 3-5 zile pe acelasi ciclu, restul se pot conserva prin stocare in azot lichid (criostocare).
  6. Testul de sarcina precoce la 7-10 zile post ET se poate doza HCG, iar la 14 zile post ET se pozitiveaza si cel urinar.

RISCURI:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *