Tel./fax : 0361401010, 0361401019
Mail : office@gynoprax.ro
Consultaţii şi tratamente de specialitate obstetrică-ginecologie, in AMBULATOR orar: LUNI-VINERI 8.00-20.00
CONSULTATIILE DE URGENTA SI INTERNARILE SE ASIGURA INDIFERENT DE ORA, de catre membrii echipei medicale:
Dr. MIRCEA MUNCEAN, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializare in medicina materno-fetală si reproducere umana asistata, competenta laparoscopie, histeroscopie, colposcopie, ecografie obstetrica-ginecologie;
Dr. CLARA RĂDULESCU, medic specialist obstetrica-ginecologie, competenta ecografie obstetrica-ginecologie, Cluj Napoca
Dr. CODRUȚ CĂTĂLIN LEAH, medic specialist obstetrica-ginecologie, competenta ecografie obstetrica-ginecologie, Cluj Napoca
• Consultatii obstetrica-ginecologie
Internari de zi:
Internari continue:
O mare parte a serviciilor oferite sunt in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Satu Mare – avantaje financiare pentru pacientii asigurati!!!
Dr. MIRCEA MUNCEAN, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, competenta laparoscopie, histeroscopie, colposcopie, ecografie obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina amterno-fetala si reproducere umana asistata
Dr. CLARA RĂDULESCU, medic specialist obstetrica-ginecologie, competenta ecografie obstetrica-ginecologie, Cluj Napoca
Dr. CODRUȚ CĂTĂLIN LEAH, medic specialist obstetrica-ginecologie, competenta ecografie obstetrica-ginecologie, Cluj Napoca
APARATURA:
2 ecografe 4D SAMSUNG WS 80
1 ecograf 4D Voluson 730 Expert
In cadrul Clinicii GYNOPRAX functioneaza un centru de medicina materno-fetala, coordonat de dr. Mircea Muncean, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale (ecografie fetala), supraspecializare medicina materno-fetala.
Orice mama isi doreste sa aduca pe lume un copil perfect sanatos. Din pacate insa, sunt cazuri in care starea de sanatate a mamei prin patologia preexistenta sarcinii o transpune intr-o sarcina cu risc obstetrical crescut, sau situatii in care produsul de conceptie nu se dezvolta normal sau are o serie de anomalii in dezvoltare care fie sunt incompatibile cu viata extrauterina, fie necesita ingrijiri si terapii speciale uneori chiar din momentul nasterii. Depistarea acestor sarcinii, evaluarea lor, supravegherea si stabilirea conduitei de urmat fac obiectul medicinii fetale, o ramura distincta a obstetricii si ginecologiei.
Evaluarile standard includ consultul clinic al mamei, analizele uzuale de laborator, efectuarea markerilor infectiosi specifici (complexul TORCH). Un rol extrem de important in medicina fetala ii revine ecografiei. Aparatele din dotarea Clinicii GYNOPRAX sunt de inalta rezolutie, beneficiaza de achizitii 4D la orice varsta a sarcinii, permitand vizualizarea cat mai exacta a tuturor elementelor fetale. Se efectueaza screeningul anomaliilor produsului de conceptie din cele mai precoce stadii posibile, inainte de 12 saptamani se urmareste sonoembriologia (dezvoltarea embrionului), fiind extrem de importanta ecografia morfologica de trimestrul 1 care se efectueaza la 12-13 saptamani si ofera informatii pretioase utilizate in testele de screening statistic de prim trimestru in depistarea anomaliilor genetice fetale, stiut fiind ca precocitatea diagnosticului este foarte importanta in managementul de caz. Ecografia morfologica de trimestrul 2 care se efectueaza la 20-24 de saptamani nu si-a piedut din importanta, asigura aprecierea dezvoltarii tuturor structurilor fetale, se asociaza cu ecografia Doppler pentru aprecierea functiei placentare.
Despre screening fetal
Consultațiile de screening se utilizează pentru depistarea anomaliilor cromozomiale/ congenitale și a sarcinii cu risc crescut. Acestea au ca scop identificarea unui grup restrâns de femei gravide care prezintă un risc crescut pentru o serie de probleme legate de sarcină (anomalii fetale sau stări patologice materne induse de sarcină). Acest risc este estimat individual pentru fiecare gravidă, pe baza unui algoritm științific – Fetal Medicine Foundation London.
În mod obișnuit, se recomandă trei examinări de screening pentru toate gravidele (indiferent de vârstă, rasă, patologie asociată):
- În primul trimestru (la 11-13 săptămâni)
- În trimestrul al doilea (la 20-22 săptămâni)
- În trimestrul al treilea (la 32-34 săptămâni)
Consultațiile de screening la GYNOPRAX
Screeningul pentru estimarea riscului de anomalii cromozomiale (Sindrom Down, Patau, Edwards etc.)
- Nuchal scan – efectuat în trimestrul 1, între 11-14 săptămâni de sarcină. Are performanța cea mai bună: rată de detecție de 92% și 3% rezultate fals pozitive în cazul sindromului Down.
- Genetic scan împreună cu triplu test – efectuat în trimestrul 2, între 16-20 săptămâni de sarcină. Acesta este a doua opțiune, în cazul în care nu s-a efectuat screeningul de prim trimestru.
- Testele prenatale genetice noninvasive (NIPT) Neo Bona Advanced – recunoscut ca fiind cel mai cuprinzător și precis test prenatal de screening non-invaziv (NIPT), care analizează în mod specific polimorfismele uninucleotidice (SNP) pentru a determina riscul prezenței tulburărilor genetice la făt, începând cu săptămâna a 9-a de sarcină. Testul se adresează pacientelor de orice vârstă, care au cel puțin 9 săptămâni de sarcină; pacientelor cu vârstă ridicată și pacientelor cu pierderi de sarcină în antecedente. Screeningul ecografic al anomaliilor fetale (morfologie fetală)
Acesta are ca scop evaluarea ecografică cât mai completă a anatomiei fetale, cu scopul de a depista elemente de morfologie fetală care se abat de la normal (aspect și/sau dimensiuni) și care se corelează frecvent cu o serie de malformații congenitale ale fătului.
Screeningul ecografic al anomaliilor fetale se efectuează la fiecare examinare de screening:
- La 12 săptămâni – nuchal scan – depistarea anomaliilor fetale severe: anencefalie, defecte de tub neural, anomalii cardiace, anomalii ale peretelui abdominal, anomalii renourinare, anomalii ale membrelor etc.
- Cu ocazia screeningului de trimestru 2 (la 20-22 săptămâni) – anomaly scan – care este cea mai importantă evaluare a anatomiei fetale.
- La 32 de săptămâni – cu ocazia evaluării wellbeing-ului fetal – când este posibilă depistarea unor anomalii cerebrale, cardiovasculare, renale etc. evolutive, care nu au fost evidente în trimestrul 2.
Depistarea sarcinilor cu risc crescut
Cu ocazia examinărilor de screening, pe lângă cele expuse mai sus, se realizează și depistarea și managementul sarcinilor cu risc crescut pentru: preeclampsie (hipertensiune indusă de sarcină), naștere prematură, diabet gestațional, restricție de creștere fetală intrauterină, sarcini gemelare/ multiple monochorionice etc.
In completarea ecografiei se efectueaza in cadrul laboratorului GYNOPRAX testele de laborator non-invazive, care cuprind fie teste statistice de depistare a anomaliilor genetice fetale (dublu testul sau triplu testul) fie teste genetice diagnostice din categoria N.I.P.T. (Neo Bona, Harmony, Panorama) care presupun analiza genetica a sangelui fetal extras din sangele matern (analiza de sange!).
In cazul aparitiei suspiciunilor de malformatii genetice fetale care necesita o confirmare din lichidul amniotic, se pot efectua investigatii invazive (amniocenteza), care presupune recoltarea de lichid amniotic de la fat prin punctie transabdominala si trimiterea acestuia la un laborator de genetica pentru clarificarea diagnosticului. Aceste testari se fac doar in conditii bine precizate, cand sunt neaparat necesare in stabilirea unui diagnostic, fiind insotite de risc de avort postprocedural in 1:250 de cazuri.
In urma rezultatelor tuturor examinarilor necesare se asigura consilierea familiei in decizia terapeutica optima de urmat.
Clinica GYNOPRAX detine si compartimentul de Reproducere Umana Asistata Medical, acreditat A.N.T., in care se pot desfasura toate procedurile complexe necesare diagnosticului si tratamentului infertilitatii de cuplu.
Acest compartiment cuprinde:
Camera de recoltare produse biologice masculine (sperma)
Laboratorul de andrologie (evaluare si prelucrare sperma)
Laboratorul de fertilizare in vitro (evaluarea ovocitelor, F.I.V., I.C.S.I., cultura de embrioni, evaluarea embrionilor)
Sala de mici interventii/punctii foliculare – embriotransfer
Camera de criostocare (banca de material biologic: depozitarea embrionilor, ovocitelor, spermei in tancuri de azot lichid)
La dispozitia acestui compartiment mai sunt:
Cabinetul de consultatie
Laboratorul de analize medicale (analize hormonale, uzuale, infectioase)
Laboratorul de radiodiagnostic (pentru HSG)
Salonul de internari de zi
Saloanele de internare continua
Sala de operatie
Diagnosticul infertilitatii de cuplu cuprinde:
Consultul ginecologic, cu evaluarea starii de sanatate a organelor genitale feminine, ecografia ginecologica, recoltarea probelor biologice: PAP test, cultura din secretia cervicala si vaginala, screeningul BTS (chlamidia, mycoplasma, ureoplasma)
Analizele de laborator:
pentru ambii parteneri grupa sanguina si Rhul, markerii infectiosi (HBS, HCV, HIV, VDRL)
pentru partenera: analizele hormonale, determinarea rezervei ovariene (AMH), analizele uzuale de bilant (HLG, coagulograma, functia hepatica, renala, analize de urina), analize specifice (indicele HOMA, profilul de trombofilie), analize genetice la nevoie
pentru partener: spermograma si spermocultura, analizele hormonale si analize genetice la nevoie.
In etapele urmatoare au loc: monitorizari de ovulatie (foliculometrie), tratamente diverse de stimulare a ovulatiei, verificarea permeabilitatii tubare (sonohisterografie – ecografic sau histerosalpingografie (HSG) – radiologic).
Daca situatia o impune, se apeleaza la proceduri suplimentare: histeroscopie (obligatoriu pentru FIV), laparoscopie (procedura chirirgicala endoscopica), scratching endometrial, biopsie endometriala.
Sunt cazuri care suplimentar necesita proceduri de reproducere asistata: I.U.I. sau F.I.V.
Acest departament este coordonat de dr. SURCEL MIHAI, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale, supraspecializare reproducere umana asistata, conferentiar la U.M.F. "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca, cu experienta de peste 15 ani in domeniu, iar embriolog senior, sef laborator F.I.V., este biol. principal SURD STELA, tot de la U.M.F. Cluj Napoca, cu experienta de 20 ani in embriologie!
INSEMINAREA INTRAUTERINA (I.U.I.) cu sperma prelucrata a partenerului sau cu sperma de la donor (Krios – Danemarca).
Aceasta procedura se recomanda cuplurilor la care factorul masculin este afectat, in situatii de oligoastenospermie, unde prin prelucrarea spermei in laborator se realizeaza selectarea si capacitarea spermatozoizilor capabili de fecundare. IUI cu donor se practica in situatiile de azoospermie. Pentru aceasta procedura este necesara prezenta ovulatiei (spontane sau stimulate), prezenta macar a unei trompe permeabile si functionale, prezenta unui endometru de buna calitate, capabil sa fixeze o eventuala sarcina.
Ce este procedura de inseminare intrauterina?
Procedura de inseminare intrauterina este, oarecum, o scurtatura in procesul natural de fertilizare. Pentru ca omul intervine in acest proces o numim procedura artificiala. Cu toate acestea fertilizarea, adica procesul prin care un spermatozoid fecundeaza un ovocit, are loc in mod natural in vivo inauntrul trompei uterine. Acest aspect este esential fiindca ne ajuta sa diferentiem din capul locului procedura de fertilizare in vitro, unde fertilizarea are loc in vitro, adica in afara corpului uman, in laboratorul de embriologie.
Inseminarea intrauterina poate fi facuta pe ciclu ovarian normal sau pe ciclu ovarian stimulat medicamentos in mod controlat (folosit in cazuri atent selectate, atunci cand foliculii ovarieni dominanti nu apar in mod natural).
Este obligatorie monitorizarea ovulatie pentru a decide ziua optima a inseminarii.
In ziua inseminarii se recolteaza proba de sperma (preferabil in Clinica). Proba de sperma este preluata embriologul clinicii si este prelucrata astfel incat spermatozoizii folositi la inseminare sa fie de cea mai buna calitate (dureaza aproximativ 1,5-2 ore). Acestia sunt apoi incarcati intr-un cateter de inseminare ce se preda medicului ginecolog. Cel din urma introduce materialul seminal (spermatozoizii selectati) in uter. Pentru un rezultat mai bun se recomanda ca pacienta sa ramana in pozitie Trendelemburg timp de 30 minute. Ulterior poate sa isi reia cursul obisnuit al vietii.
Selectia cuplurilor carora li se recomanda IUI:
Conditii de eligibilitate factor feminin:
- Macar o trompa uterina permeabila
- cavitatea uterina normal, endometru trilaminar peste 8 mm grosime
- calitatea foliculara buna (minim 1 folicul de 20-24 mm)
- rezerva ovariana acceptabila
Conditii de eligibilitate factor masculin:
- spermograma in limitele fiziologice ale intervalului de referinta (peste 5 milioane de spermatozoizi mobili dupa prelucrarea probei)
Raport beneficii, riscuri si asteptari in urma procedurii de I.U.I.
Beneficii:
- cost redus in comparatie cu alte proceduri de reproducere umana asistata
- minim invaziva – nu doare, nu necesita analgosedare, nu necesita recuperare dupa interventie
- gata in 60 de minute
Riscuri:
- sarcina multipla – in cazul inseminarii intrauterine in urma unui tratament de stimulare ovariana controlata medicamentos
- sindrom de hiperstimulare ovariana – in cazul inseminarii intrauterine in urma unui tratament de stimulare ovariana controlata medicamentos
Asteptari:
- sansa obtinerii unei sarcini este de aproximativ 10% dupa prima procedura
- dupa 3 proceduri rata cumulativa a obtinerii unei sarcini este 36% (acest procent poate varia in functie de cauza infertilitatii)
FERTILIZAREA IN VITRO (F.I.V.)
Se adreseaza cuplurilor la care patologia este mai grava (absenta sau obstructia tubara bilaterala, oligoastenozoospermia medie sau severa) sau la care toate celelalte procedure premergatoare au esuat.
Presupune recoltarea materialului resproductiv de la ambii parteneri in acelasi timp si realizarea embrionilor (fecundarea) in laborator urmat de transferul acestora in cavitatea uterina (embriotransfer) la cateva zile (3-5) dupa procedura, sau crioprezervarea (stocarea) acestor embrioni pana la cicluri ulterioare daca conditiile materne o impun. In situatiile in care sperma este de foarte slaba calitate se poate recurge si la F.I.V. cu I.C.S.I. (injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi), procedura pentru care sunt necesari un numar foarte mic de spermatozoizi in ejaculat sau obtinuti prin biopsie testiculara.
FIV este o compusa dintr-o multime de proceduri. Scopul acestor proceduri este de a obtine o sarcina atunci cand toate mijloacele naturale au fost epuizate. Prin aceste proceduri ovocitele sunt fecundate de spermatozoizi in afara corpului uman, adica in vitro. In urma fecundarii, produsul de conceptie va fi implantat in uter (embriotransfer).
INDICATII:
- Trompe uterine impermeabile prin patologii diverse (cel mai frecvent BIP) sau post ligatura tubara (sterilizare chirurgicala la cerere) a fost indicatia initiala pentru FIV.
- Tulburari de ovulație.
- Endometrioza severa cu afectarea ovarelor si trompelor, in conditiile unei cavitati uterine normale.
- Fibroame uterine. Sunt tumori benigne in peretele uterului si sunt frecvente la femei cu varsta intre 30 – 40 de anisi in functie de dimensiune si localizare pot impiedica implantarea ovulului fecundat.
- Productia sau functia deteriorata a spermei. Concentratia de spermatozoizi sub medie, miscarea slaba a spermatozoizilor (mobilitate slaba) sau anomalii in dimensiunea si forma spermatozoizilor pot face dificila fertilizarea unui ovul in mod natural.
- Infertilitate inexplicabila. Infertilitatea inexplicabila inseamna ca nu a fost gasita nicio cauza de infertilitate.
- Tulburari genetice. Daca unul din parteneri este cunoscut cu o boala genetica se recomanda uneori PGD (diagnostic genetic preimplantational), o procedura prin care din embrion se extrage si analizeaza genetic o celula, restul embrionului fiind selectionat pentru transfer.
- Conservarea fertilitatii in conditiile aparitiei unei patologii maligne care in procesul terapeutic impune radio si chimioterapie cu compromiterea functiei ovariene. FIV pentru conservarea fertilitatii poate fi o optiune. Femeile pot avea ovocite recoltate din ovare inanite de inceperea tratamentelor si congelate intr-o stare nefertilizata pentru utilizare ulterioara.
ETAPE:
- Stimularea ovariana controlata medicamentos. Aceasta etapa presupune initial o perioada de inhibare ovariana medicamentoasa. Motivul acestei inhibari este acela de a preveni o ovulatie precoce. Durata unei inhibari ovariene este, de regula, 2 saptamani. Ulterior se trece la stimularea ovariana propriu-zisa. Aceasta presupune, dupa cum indica si numele, stimularea ovarelor in producerea mai multor foliculi ovarieni. Stimularea se face prin administrarea unor injectii hormonale zilnice timp de cateva zile, incepand din ziua 2-a a ciclului cu monitorizare ecografica si hormonala periodica pentru evaluarea raspunsului la tratament.
- Declansarea ovulatiei. Presupune administrarea unui hormon pentru a pregati ovocitele de recoltare. La aproximativ 36 ore dupa administrare se trece la recoltarea ovocitelor prin punctie ovariana.
- Recoltarea ovocitelor prin punctie transvaginala a ovarelor, procedura dureroasa care se efectueaza in anestezie generala i-v, cu durata scurta, sub 30 min.
- Prepararea spermei si fecundatia. In functie de calitatea si cantitatea spermatozoizilor se va opta pentru fecundatia spontana sau pentru injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI) In ICSI spermatozoizii sunt alesi in functie de felul in care arata (morfologie) si felul in care se misca (motilitate).
- Embriotransferul. Embrionii rezultati in urma fecundatiei in vitro sunt selectati, 1-2 din acestia se pot transplanta in uter la 3-5 zile pe acelasi ciclu, restul se pot conserva prin stocare in azot lichid (criostocare).
- Testul de sarcina precoce la 7-10 zile post ET se poate doza HCG, iar la 14 zile post ET se pozitiveaza si cel urinar.
RISCURI:
- Sindromul de hiperstimulare ovariana (HOSS). Stimularea ovulatiei cu HCG mai ales in contextul PCOS poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariana de diferite grade. Simptomele dureaza de obicei o saptamana si includ dureri abdominale usoare, balonare, greata, varsaturi si diaree.
- Complicatiile procedurii de recoltare a ovocitelor. Utilizarea unui ac de aspiratie pentru colectarea ovocitelor poate provoca sangerare, infectie sau perforarea intestinului, vezicii urinare sau a unui vas de sange. Riscurile sunt, de asemenea, asociate cu sedarea si anestezia generala, daca sunt utilizate.
- Sarcina extrauterina. Aproximativ 2-5% dintre procedurile de FIV-ET se soldeaza cu o SEU.
- sarcina multipla. FIV crește riscul de sarcina multipla in cazul transferului mai multor embrioni.
- Avortul. Rata de avort pentru femeile care concep utilizand FIV cu embrioni proaspeti este similara cu cea a femeilor care concep natural (15-25%) dar rata creste odata cu varsta materna.
- Nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere. Cercetarile sugereaza ca FIV creste usor riscul de nastere prematura sau de greutate scazuta la nastere.
- Defectele structurale fetale aparute la sarcinile obtinute prin FIV nu se datoreaza procedurii, ci mai degraba sunt cauzate de varsta genitorilor.
- Cancer. Desi unele studii timpurii au sugerat ca poate exista o legatura între anumite medicamente utilizate pentru stimularea cresterii ovulului si dezvoltarea unui tip specific de tumora ovariana, studii mai recente nu sustin aceste descoperiri. Nu pare sa existe un risc semnificativ crescut de cancer de san, endometrial, sau de ovar dupa FIV.
În incinta clinicii funcţionează un Laborator de Analize Medicale, cu circuit deschis, destinat oricărui pacient indiferent de sex, care funcţionează într-o ambianţă plăcută, în care lucrează o echipă de profesionişti (Dr. ASLAU ALINA medic şef laborator, 2 medici anatomopatologi, 3 biologi, 2 asistente).
La nivelul laboratorului se efectuează prompt analizele uzuale complete de:
Hematologie: analizor automat MINDRAY BC-5380
Biochimie: analizoare automate COBAS INTEGRA 400 PLUS (ROCHE), BA 400 (BIO SYSTEMS)
Coagulare: Coag M (DIAGON)
VSH, analize de urina, coproparazitologice.
În laborator se efectuează analize complete de imunologie şi serologie (toate analizele hormonale, pentru evaluarea hipofizei, tiroidei, suprarenalelor, profilul hormonal pentru sterilitate, markeri tumorali pentru sân, ovare, pancreas, prostată, colon, ficat), analize efectuate pe Analizoare Automate de Imunologie: COBAS E 411 (ROCHE) si Immulite 1000 (SIEMENS).
Se efectuează prompt analize specifice pentru screeningul hormonal al malformaţiilor fetale: dublu testul şi triplu testul pentru anomalii cromozomiale (program Prisca 4.0), screeningul pentru patologia infecţioasă cu potenţial malformativ fetal (complexul TORCH).
In Laboratorul GYNOPRAX se recolteza orice teste speciale de genetica si biologie moleculara efectuate de parteneri de incredere din tara si strainatate, dintre acestea cele mai specifice fiind testele genetice prenatale non-invazive (N.I.P.T.): NEO BONA ADVANCED, HARMONY, PANORAMA, NIFTY - teste de SANGE recoltate dupa 10 saptamani gestationale prin care se identifica cu certitudine anomaliile cromozomiale fetale (sindromul Down) si sexul genetic fetal inainte de a putea fi depistate ecografic!
Laboratorul asigură şi analize complete de microbiologie (urocultură, coprocultură, cultură din secreţie vaginală, culturi din diverse secreţii şi umori), precum şi analize de citologie, în special citologie cervico-vaginală (examen Babeş-Papanicolaou) pentru depistarea simplă şi precoce a cancerului de col uterin.
ECHIPA MEDICALA:
MEDICI:
dr. ASLAU ALINA – medic specialist laborator – SEF LABORATOR
dr. BOROS MONICA – medic primar anatomie patologica
dr. IAVU NATALIA - medic specialist anatomie patologica
BIOLOGI:
biol. BABICI IOANA – biolog principal, supraspecializare embriologie
biol. TALA IOANA – biolog specialist, competenta citologie cervico-vaginala
biol. BARBUS CARMEN - biolog
biol.
ASISTENTI:
as. TURCU LOREDANA CLAUDIA – asist. med. generalist
as. RUS ANDREEA - asist. med. generalist
ORAR: LUNI-VINERI: 7.30-18.00, recoltări probe: 7.30-11.00, eliberare rezultate: 15.00-18.00
IMPORTANT: Laboratorul se afla in relatie contractuala cu C.J.A.S. si pacientii asigurati beneficiaza de ANALIZE GRATUITE pe baza Biletului de trimitere de la Medicul de Familie sau Medicul Specialist in limita fondurilor alocate, iar gravidele asigurate pot beneficia de complexul TORCH gratuit prin internare de zi!!!
RADIOLOGIE DIGITALA, realizata cu un aparat ultraperformant Samsung GF 85, care are avantajul timpului de expunere si a iradierii foarte reduse (ajustari automate in functie de pacient) cu care se pot efectua radiografii pentru orice segment al corpului.
Despre Radiologie, în termeni generici
În termini generici, este ramura medicinei care se ocupă cu examinarea corpului omenesc cu ajutorul razelor X și γ și cu aplicarea lor în precizarea diagnosticului și în terapeutica unor boli. Radiologia convențională este o metodă de investigare neinvazivă dar iradiantă, ce ramâne în continuare un element paraclinic important, care ajută medicul clinician de diverse specialități pentru încadrarea în diverse patologii:
- Medicul pneumolog sau medicul internist: radiografia de torace (în principal, pentru a evidenția leziunile pulmonare, caracteristice tuberculozei, pneumopatiilor infecţioase sau edemului pulmonar)
- Medicul ortoped, medicul neurochirurg sau medicul reumatolog: radiografia de membre, bazin și coloană
- Medicul urolog: radiografia renală simplă / urografia
- Medicul ginecolog: histerosalpingografia (Analiză indicată femeilor, pentru detectarea problemelor legate de infertilitate. Recomandarea pentru această procedură o face medicul ginecolog, în urma consultației și a unui set de analize.)
- Principalele caracteristici ale Centrului:
- Centrul este gestionat de o echipă cu experiență, care are la dispoziție aparatură de ultimă generație pentru a oferi servicii medicale de înaltă calitate. Acesta deservește atât secțiile spitalului, ambulatoriul, cât și pacienții externi.
Radiologia nu si-a pierdut din valoarea diagnostica, fiind de mare ajutor in afectiunile ortopedice si traumatisme, afectiunile coloanei vertebrale, patologia litiazica reno-ureterala, diagnosticul pneumoniilor (inclusiv Covid), radiografia de sa turca pentru afectiunile hipofizare si in protocolul de investigare a sterilitatii de cauza tubara (histerosalpingografia – HSG cu substanta de contrast).
Rezultatele sunt interpretate imediat de medicii radiologi, sistemul este conectat prin PACS si imaginile pot fi interpretate si revazute si online de catre medicul radiolog sau trimitator, rezultatele fiind eliberate si in format digital pe CD.
medic: dr. KISS EVA, medic primar radiologie-imagistica medicala
IMPORTANT: serviciul se afla in relatie contractuala cu CJAS in limita fondurilor disponibile PE BAZA BILETULUI DE TRIMITERE DE LA MEDICUL de familie sau SPECIALIST!!!
Histerosalpingografia (HSG) reprezinta investigatia radiologica de evalaure a tractului genital feminin specifica pentru calitatea cavitatii uterine si a permeabilitatii tubare.
Evaluare cavitatii uterine si a permeabilitatii tubare face parte din protocolul de investigatie a sterilitatii. Cavitatea uterina poate fi evaluata prin proceduri video (histeroscopie), in schimb permeabilitatea tubara doar prin HSG sau sonohisterosalpingografie (ecografic), ambele metode fiind insotite de acelasi disconfort, avantajul HSG fiind dat de posibilitatea interpretarii de orice imagist a imaginilor obtinute, pacienta intrand in posesia imaginilor pe suport CD care pot fi reinterpretate fara a repeta procedura, investigatia ecografica fiind mult mai subiectiva.
Pacientele in general se tem de durerea provocata de acest tip de procedura, fiind facuta fara posibilitatea anesteziei generale.
In Clinica GYNOPRAX utilizam acest tip de procedura fara incidente, datorita simpitatii ei si a faptului ca aparatul de radiologie face automat setarea cantitatii de iradiere minima necesara, astfel incat riscul expunerii crescute la radiatii este minim.
Contraindicatii absolute ale HSG: alergie cunoscuta la iod (substanta de contrast folosita) si infectiile acute in zona pelvina (piosalpinx).
Procedura HSG este simpla, nu necesita pregatiri speciale. Protocolul nostru include o pregatire prealabila prin administrarea de antibiotic si antialgic (perfuzabil), apoi procedura se deruleaza in camera de radiologie si presupune atasarea histerosalpingografului la colul uterin, apoi injectarea substantei de contrast si ulterior expunerea si obtinerea imaginilor sugestive care se inmaneaza pacientei pe suport de CD.
MAMOGRAFIA DIGITALA 3D, ultima tehnologie in domeniu, realizata cu un aparat HOLOGIC SELENIA 3D, extrem de utila atat in diagnosticarea tumorilor maligne mamare cat mai ales in programele de screening (femeilor peste 40 ani li se recomanda o mamografie la 2-3 ani). Avantajele acestui tip de mamograf fata de cele clasice sunt multiple, subliniem doar cele mai importante: compresia realizata pe san pentru expunere este mult mai mica, fiind stabilita automat in functie de volumul si densitatea sanului, implicit de aici durerea provocata de procedura fiind mult mai mica, timpul de expunere si implicit iradierea sunt mai mici decat la mamografele clasice, achizitia 3D permite postprocesarea imaginilor si stabilirea unui diagnostic precoce fara alte expuneri, dupa achizitie medicul imagist putand sa reanalizeze volumele si sa stabileasca incidentele optime de evaluare corecta a patologiei mamare. Si acest sistem este conectat la PACS si dispune de monitoare cu rezolutie foarte mare a statiei de postprocesare.
Mamografia este utila ca parte integranta a “standardului de aur” in diagnosticul precoce al cancerului de san, alaturi de ecografia mamara si elastografie, in supravegherea evolutiei post terapeutice a pacientelor cu patologie maligna mamara, dar castiga tot mai mult teren in programul de screening al cancerului mamar (efectuat la paciente fara semne clinice sau diagnostic de boala).
IMPORTANT: serviciul se afla in relatie contractuala cu CJAS in limita fondurilor disponibile PE BAZA BILETULUI DE TRIMITERE DE LA MEDICUL de familie sau SPECIALIST!!!
OSTEODENSITOMETRIE D.X.A., este o investigatie consacrata in clinica Gynoprax, se face inca de la infiintare, si consta in masurarea densitatii ososase cu aplicabilitate in special in determinarea gradului de osteoporoza, posibila atat la barbati cat mai ales la femei in perioada de menopauza.
Ce este DEXA (Osteodensitometria) și cum se realizează această investigație
Osteodensitometria (DEXA) este metoda de determinare a densității osoase de la nivelul mai multor segmente (sistem osos sau în zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice – col femural, coloană vertebrală și antebraț).
Pentru a se realiza investigația DEXA, este necesar să se folosească radiația X. Dar pacientul nu trebuie să se îngrijoreze, căci aceasta nu îi va afecta în niciun fel sănătatea. Examinarea durează 5-7 minute și permite atât calculul riscului de demineralizare osoasă în timp, cât și evaluarea răspunsului la tratament.
Astfel că, în urma investigației DEXA va fi posibil să se determine densitatea și rezistența osoasă. Acest lucru este realizat prin măsurarea gradului de absorbție a radiației emise RX și dispersia acesteia pe segmentul examinat.
Când este recomandată Osteodensitometria
Orice femeie intrată la menopauză ar trebui să cunoască stadiul demineralizării osoase dar nu numai… Stadiul demineralizării osoase este important de cunoscut și în perioada imediat următoare nașterii sau în cazul pacienților cu diverse afecțiuni endocrinologice sau ortopedice.
Această metodă de examinare este atraumatică și a ajuns să fie folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei.
Despre investigația DEXA există anumite lucruri pe care pacientul trebuie să le cunoască:
- Pacientul nu va trebui să realizeze o pregătire prealabilă specifică, dar în cazul în care a efectuat o examinare cu Bariu va trebui să aștepte minimum 3 zile pentru a i se permite să își facă Osteodensitometria,
- Acestuia îi este permis să își urmeze conduita fizică și alimentară zilnică fără restricții înainte de această examinare.
- Deși această investigație implică folosirea unei surse de radiații X, este un lucru știut că acestea nu vor afecta sănătatea pacientului, dacă medicul specialist stabilește acest lucru.
Detalii despre investigația DEXA (Osteodensitometria)
DEXA nu durează mult, pacientul trebuie să acorde doar 5-7 minute acestei investigații. Mai mult decât atât, aceasta este atraumatică pentru pacient.
Pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte, pacientul va fi rugat să stea perfect întins pe masa aparatului în timp ce se realizează examinarea. În timpul examinării se va folosi un braț mobil de scanare, dar care nu va atinge pacientul în niciun moment al examinării. Pacientului nu îi este permis să poarte bijuterii metalice în timpul examinării, iar în unele cazuri acesta va purta un halat pentru consultație.
DEXA (Osteodensitometria) se realizează la recomandarea medicului.
Această investigație se realizează foarte rapid, fără a simți vreo durere, de către o echipă bine pregătită, cu o vastă experiență. Veți primi rezultatele în cel mai scurt timp cu putință, pentru ca medicul să vă poată prescrie un tratament adecvat, dacă va fi cazul.
Dr. EVA KISS, medic primar radiologie şi imagistică medicală, competenţă ecografie generală
Clinica beneficiază de singurul aparat de acest gen din judeţ. Osteodensitometrul DMS Stratos whole body este aparatul ideal conceput şi structurat pentru măsurarea densităţii osoase în diverse regiuni corporale, permiţând calculul şi posibilitatea prevenţiei fracturilor pe os patologic şi calculul rezistenţei osoase în urma protezelor articulare. Este un aparat cu raze X cu tehnologie „pencil beam” care asigură o iradiere minimă a pacientului (o examinare iradiază de 100 de ori mai puţin decât expunerea la o radiografie pulmonară)
APARATURA: 1 Osteodensitometru D.E.X.A. STRATOS WHOLE BODY
ADRESABILITATE:
- Medici de familie care au în evidenţă pacienţi cu osteoporoză
- Medici obstetrică-ginecologie care supraveghează menopauza, fiind indicată monitorizarea osteoporozei anual şi prevenţia apariţiei acesteia
- Medici reumatologi şi balneofizioterapeuţi responsabili cu aprecierea şi documentarea osteoporozei, prescrierea tratamentului adecvat şi controlul răspunsului la tratament
- Medici ortopezi pentru calculul gradului de rezistenţă a oaselor şi interacţiunea acestuia cu materialele de sinteză în cazul protezelor articulare (şold şi genunchi)
- Medici ortopezi pediatri, în cazul afecţiunilor congenitale ortopedice cu deficienţe de mineralizare osoasă.
ORAR: LUNI-VINERI: 8.00-20.00
IMPORTANT: serviciul se afla in relatie contractuala cu CJAS si pacientii ASIGURATI BENEFICIAZA DE GRATUITATE in limita fondurilor disponibile DOAR PE BAZA BILETULUI DE TRIMITERE DE LA MEDICUL SPECIALIST!!!
ECOGRAFIE GENERALA SI DE ORGAN, reprezinta investigatia cea mai utila in diagnosticul de prima intentie a patologiei abdominale in special. Este o investigatie neinvaziva, simpla, repetitiva, care poate pune un diagnostic rapid. Se poate efectua si ecografie tiroidiana, de parti moi, articulara. Este realizata de dr. Kiss Eva, medic primar radiologie imagistica medicala, pe un ecograf Samsung WS 80 Elite, indicat dimineata pe nemancate.
Locatie: Clinica Gynoprax, Satu Mare, str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 57
Program: luni-vineri 8-11
Programari la tel: 0361401010, 0770367505
IMPORTANT: serviciul se afla in relatie contractuala cu CJAS si pacientii ASIGURATI BENEFICIAZA DE GRATUITATE in limita fondurilor disponibile PE BAZA BILETULUI DE TRIMITERE DE LA MEDICUL de familie sau SPECIALIST!!!
MEDIC:
dr. Arpasteuan Breg Annemarie - medic specialist Radiologie - Imagistica medicala, competente: ecografie, C.T.
ECOGRAFIE MAMARA SI ELASTOGRAFIE, este investigatia de baza in patologia mamara. Fiind neinvaziva si repetitiva reprezinta investigatia de prima intentie in examinarea sanilor si mai ales in programul de screening, care se recomanda annual tuturor femeilor.
Ecografia mamara este metoda cea mai la indemana si neinvaziva pentru screeningul si depistarea precoce a patologiei mamare. Este metoda de rutine pentru screening pentru afectiunile mamare, are o rata de detectie ridicata a patologiei benigne si maligne a sanului si poate fi utilizata in protocolul diagnostic al afectiunilor mamare atat ca metoda de diagnostoc prezumtiv (completata de Termografie si Mamografie) cat si ca metoda de efectuare a punctiilor-biopsie mamare care asigura diagnosticul de certitudine in urma examenului histopatologic.
Este recomandata o ecografie mamara anual in screeningul patologiei sanilor.
Ecograful Samsung RS Prestige din dotarea clinicii permite diagnosticarea in stadia foarte precoce a formatiunilor tumorale atat benign cat si maligne mamare. Elastografia completeaza tabloul imagistic al formatiunilor suspecte, oferind informatii pretioase in decizia terapeutica.
Dr. Arpasteuan Breg Annemarie este un medic dedicat luptei impotriva cancerului de san, efectueaza ecografiile mamare pe care le coreleaza cu examinarile mamografice pentru stabilirea unei conduite terapeutice corecte.
Locatie: Full Health Clinique, Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 27
Program: luni, miercuri 14-18
Programari: tel. 0722771187
Clinica GYNOPRAX inglobeaza toate elementele necesare screeningului si diagnosticarii precoce a patologiei mamare benign si maligne, functionand ca un centru de senologie. Astfel exista o colaborare stransa intre clinicieni, imagist, chirurg si laborator, pacienta avand posibilitatea unor investigatii complete si complexe pentru sustinerea unui diagnostic corect si complet in cadrul clinicii in cel mai scurt timp posibil, cu deplasari minime si costuri sustenabile, stiut fiind ca in patologia oncologica precocitatea diagnosticului si timpul scurs de la diagnostic la terapie sunt factorii esentiali ai vindecarii.
Astfel am integrat toate etapele lantului diagnostic:
Consultul clinic, realizat de medicii ginecologi sau medicul oncolog (dr. Aracs Loredana, medic primar oncologie, sef sectie Oncologie SJU SM, competente…. De scris) este corelat si completat de investigatiile paraclinice Imagistice (ecografie, elastografie, mamografie) efectuate de dr. Arpasteuan Breg Annemarie, medic primar radiologie-imagistica medicala, supraspecializare senologie, competenta CT, … scrii toate astea sa le avem in prezentare) si investigatiile de laborator (dozari hormonale, markeri tumorali, genele BRCA 1 si 2, analizele uzuale recoltate in laboratorul Gynoprax). In conditiile in care se ridica suspiciunea unei formatiuni mamare cu potential malign se efectueaza biopsia mamara ecoghidata de catre chirurg (dr. Deac Cosmin, medic primar chir gen si restul competentelor) proba fiind trimisa pentru examen histopatologic la Laboratoarele partenere unde se pune diagnosticul si la nevoie se efectueaza coloratiile imunohistochimice si receptorii hormonali. Dupa definitivarea diagnosticului echipa medicala decide conduit terapeutica, iar in cazurile in care se impune sanctiunea chirurgicala si aceasta nu depaseste competentele clinicii se poate realiza si interventia chirurgicala.
Clinica asigura conditii de siguranta si confort hotelier sporit pacientilor internati, avand la dispozitie 4 saloane a cate 2 paturi cu grup sanitar propriu (WC, bideu, dus), TV, internet, frigider, aer conditionat, prize de oxigen si aer comprimat. Aici sunt cazati, tratati si supravegheati pacientii internati pentru divesre proceduri chirurgicale.
Sectia dispune si de sala de tratament si de o sala de mici interventii (pentru procedurile simple efectuate fara anestezie sau in anestezie locala).
Clinica dispune si de un salon de internari de zi cu 4 paturi pentru pacientii care necesita interventii sau de scurta durata, cu supraveghere ulterioara de 1-2 ore.
PERSONAL MEDICAL:
MEDICI: echipa de medici din toate specialitatile care isi desfasoara activitatea in clinica.
ASISTENTI:
1. As. SELESI ROXANA - asistent medical generalist
2. As. STER MARIA - asistent medical generalist
3. As. SAZ VOICA - asistent medical generalist
INSTRUMENARE:
1. As. CRACIUN ADELA - asistent medical generalist
2. As, MARIN VALENTINA - asistent medical generalist
INFIRMIERE:
1. CIONCA ANA
2. PLESCA MARIA
Blocul operator permite prin dotarea de care dispune efectuarea tuturor tipurilor de interventii chirurgicale specifice specialitatii de obstetrica-ginecologie, atat in anestezie generala (I.O.T. sau i-v) cat si in anestezie rahidiana, peridurala sau locala. Sala de operatie detine aparatura de ultima ora pentru efectuarea interventiilor ginecologice moderne minim invazive (laparoscopie, histeroscopie), care asigura suportul tehnic necesar unor interventii chirurgicale cu beneficii nete pentru paciente.
INSTRUMENTARE:
as. CRACIUN ADELA - asist. med. generalist
as. MARIN VALENTINA - asist. med. generalist
A.T.I.:
MEDICI:
dr. LUPSA AUREL – medic primar A.T.I. – SEF SECTIE
dr. BRANISTE NICOLAE – medic primar A.T.I.
ASISTENTE:
as. FIERARU ADRIANA - asist. med. generalist, supraspecializare A.T.I., asistent sef departament A.T.I.
as. ARDELEAN ANDREA - asist. med. generalist, supraspecializare A.T.I.
as. BARBUS CRISTINA - asist. med. generalist, supraspecializare A.T.I.
APARATURA:
masa de operatie hidraulica, aparat narcoza Draeger, monitor functii vitale, lampa scialitica, electrocauter, turn de Laparoscopie si Histeroscopie OLYMPUS, injectomat, perfuzomat, pompa analgezie peridurala, aspirator, instrumentar, filtru sterilizare aer.
punct de sterilizare: PUPINEL, AUTOCLAV, aparat infoliere truse sterilizare
HISTEROSCOPIA Este o procedura minim invaziva endoscopica, prin care se vizualizeaza interiorul cavitatii uterine. Tehnica: se relizeaqza distensia cavitatii uterine (care in mod normal e o cavitate virtuala) prin injectarea in uter a unei substante saline translucide (ser fiziologic steril), care permite indepartarea peretilor uterului si creeaza o camera de lucru in care se vizualizeaza in ansamblu si in detaliu aspectul endometrului si eventualele anomalii ale cavitatii uterine (sinechii, polipi, noduli, corpi straini) si evalueaza permeabilitatea orificiilor tubare proximale. Procedura de distensie a caviatii uterine poate fi dureroasa, si de obicei procedura se face cu analgosedare i-v. Informatiile obtinute sunt importante pentru evaluarea cavitatii uterine in vederea aprecierii calitatii acesteia in procesul de implantare embrionara. Riscurile procedurii: sunt cele generale datorate anesteziei generale i-v, ascita postprocedurala in cazul injectarii solutiei cu presiune prea mare (tranzitorie, serul se absoarbe rapid din cavitatea peritoneala), hemoragia sau perforatia uterina (posibila doar in urma procedurilor de rezectie). Este de 2 tipuri: dianostica si terapeutica Histeroscopia diagnostica: face parte din „standardul de aur” actual in investigarea infertilitatii feminine, se face cu un histeroscop mai subtire, este mai putin dureroasa decat cea terapeutica, se face in anestezie locala (rar) sau cel mai frecvent in analgosedare i-v de scurta durata. Are rol explorator si de diagnostic, se face in faza proliferativa a ciclului menstrual (zilele 12-14). Histeroscopia terapeutica: se realizeaza in anestezie generala i-v, se foloseste un rezectoscop de diametru mai mare, are posibilitatea rezectiei sinechiilor, a polipilor endocavitari, a nodulilor fibromatosi submucosi sau intracavitari, foloseste electrochirurgia in mediu salin. Este mai riscanta, necesita experienta din partea operatorului si poate cauza complicatii de tipul perforatiilor uterine sau hemoragiilor postterapeutice (foarte rar).
LAPAROSCOPIA: Este o interventie chirurgicala realizata in anestezie generala (I.O.T.). are dublu rol: diagnostic si terapeutic. In functie de experienta echipei operatorii se pot face pe cale laparoscopica o multime de interventii chirurgicale complexe din sfera ginecologica, chiar si histerectomii! In infertilitate este cuprinsa in „standardul de aur” al evaluarii aparatului genital feminin. Procedural se realizeaza o camera de lucru (pneumoperitoneu) prin insuflarea unui gaz inert (CO2) in cavitatea abdominala a pacientei, ulterior introducerea unui sistem optic (camera video) ptrin trocarul ombilical. Dupa aceasta procedura este posibila evaluarea „la vedere” a cavitatii abdominale si a organelor genitale. De obicei se introduc inca 2-3 trocare de lucru prin care cu diverse instrumente operatorul are acces la organele genitale si le poate manipula, explora si interveni asupra lor. Astfel se vizualizeaza uterul, ovarele, trompele. Se poate verifica intraoperator permeabilitatea tubara prin injectarea unei substante colorate (albastru de metilen steril, dilutie betadina) prin col si evaluarea pasajului acesteia prin trompe si extravazarea ei in cavitatea peritoneala. Totodata este si o procedura terapeutica: in cazul identificarii endometriozei, obstructiei tubare, chistelor ovariene, fibroamelor subseroase, in functie de experienta echipei operatorii se pot face proceduri de adezioliza, drilling ovarian, neosalpingostomie, chistectomii, miomectomii. Are un rol extrem de important si in tratamentul varicocelului (factor de infertilitate masculin), in aceste situatii interventia fiind efectuata de echipa de urologi. Avantajul interventiei consta in faptul ca fiind minim invaziva (3-4 incizii mici la nivelul abdomenului) permite o recuperare rapida, externarea a doua zi post procedural, permite in afara de diagnostic si tratamentul anumitor patologii implicate in infertilitatea feminina. Complicatiile posibile sunt cele legate de anestezia generala I.O.T. (date de dificultatile intubatiei si a trezirii), cele legate de particularitatea cazului (sindrom aderential important, tumori genitale sau pelvine greu mobilizabile, peritonita acuta purulenta) situatii care impun fie conversia in laparotomie in acelasi timp (aceeasi anestezie) sau renuntarea la procedura.
NOU! In cadrul Clinicii puteti beneficia si de consultatii si OPERATII ESTETICE GINECOLOGICE (himenoplastie, labioplastie, rejuvenare genitala, mamoplastii de reducere, augmentare - implanturi mamare, mamopexii - ridicare sani, abdominoplastii, etc) efectuate de dr. MARIUS ROATIS, medic primar chirurgie plastica si reparatorie.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa va adresati la secretariat sau la nr. tel.: 0726237072 - dr. Marius Roatis.
Va rugam sa vizitati site-ul: www.sensaesthetic.ro
Va asteptam!
Tel./fax : 0361401010, 0361401019
Mail : office@gynoprax.ro