Histerosalpingografia (HSG) reprezinta investigatia radiologica de evalaure a tractului genital feminin specifica pentru calitatea cavitatii uterine si a permeabilitatii tubare.

Evaluare cavitatii uterine si a permeabilitatii tubare face parte din protocolul de investigatie a sterilitatii. Cavitatea uterina poate fi evaluata prin proceduri video (histeroscopie), in schimb permeabilitatea tubara doar prin HSG sau sonohisterosalpingografie (ecografic), ambele metode fiind insotite de acelasi disconfort, avantajul HSG fiind dat de posibilitatea interpretarii de orice imagist a imaginilor obtinute, pacienta intrand in posesia imaginilor pe suport CD care pot fi reinterpretate fara a repeta procedura, investigatia ecografica fiind mult mai subiectiva.

Pacientele in general se tem de durerea provocata de acest tip de procedura, fiind facuta fara posibilitatea anesteziei generale.

In Clinica GYNOPRAX utilizam acest tip de procedura fara incidente, datorita simpitatii ei si a faptului ca aparatul de radiologie face automat setarea cantitatii de iradiere minima necesara, astfel incat riscul expunerii crescute la radiatii este minim.

Contraindicatii absolute ale HSG: alergie cunoscuta la iod (substanta de contrast folosita) si infectiile acute in zona pelvina (piosalpinx).

Procedura HSG este simpla, nu necesita pregatiri speciale. Protocolul nostru include o pregatire prealabila prin administrarea de antibiotic si antialgic (perfuzabil), apoi procedura se deruleaza in camera de radiologie si presupune atasarea histerosalpingografului la colul uterin, apoi injectarea substantei de contrast si ulterior expunerea si obtinerea imaginilor sugestive care se inmaneaza pacientei pe suport de CD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *