INSEMINAREA INTRAUTERINA (I.U.I.) cu sperma prelucrata a partenerului sau cu sperma de la donor (Krios – Danemarca).
Aceasta procedura se recomanda cuplurilor la care factorul masculin este afectat, in situatii de oligoastenospermie, unde prin prelucrarea spermei in laborator se realizeaza selectarea si capacitarea spermatozoizilor capabili de fecundare. IUI cu donor se practica in situatiile de azoospermie. Pentru aceasta procedura este necesara prezenta ovulatiei (spontane sau stimulate), prezenta macar a unei trompe permeabile si functionale, prezenta unui endometru de buna calitate, capabil sa fixeze o eventuala sarcina.
Ce este procedura de inseminare intrauterina?
Procedura de inseminare intrauterina este, oarecum, o scurtatura in procesul natural de fertilizare. Pentru ca omul intervine in acest proces o numim procedura artificiala. Cu toate acestea fertilizarea, adica procesul prin care un spermatozoid fecundeaza un ovocit, are loc in mod natural in vivo inauntrul trompei uterine. Acest aspect este esential fiindca ne ajuta sa diferentiem din capul locului procedura de fertilizare in vitro, unde fertilizarea are loc in vitro, adica in afara corpului uman, in laboratorul de embriologie.
Inseminarea intrauterina poate fi facuta pe ciclu ovarian normal sau pe ciclu ovarian stimulat medicamentos in mod controlat (folosit in cazuri atent selectate, atunci cand foliculii ovarieni dominanti nu apar in mod natural).
Este obligatorie monitorizarea ovulatie pentru a decide ziua optima a inseminarii.
In ziua inseminarii se recolteaza proba de sperma (preferabil in Clinica). Proba de sperma este preluata embriologul clinicii si este prelucrata astfel incat spermatozoizii folositi la inseminare sa fie de cea mai buna calitate (dureaza aproximativ 1,5-2 ore). Acestia sunt apoi incarcati intr-un cateter de inseminare ce se preda medicului ginecolog. Cel din urma introduce materialul seminal (spermatozoizii selectati) in uter. Pentru un rezultat mai bun se recomanda ca pacienta sa ramana in pozitie Trendelemburg timp de 30 minute. Ulterior poate sa isi reia cursul obisnuit al vietii.
Selectia cuplurilor carora li se recomanda IUI:
Conditii de eligibilitate factor feminin:
- Macar o trompa uterina permeabila
- cavitatea uterina normal, endometru trilaminar peste 8 mm grosime
- calitatea foliculara buna (minim 1 folicul de 20-24 mm)
- rezerva ovariana acceptabila
Conditii de eligibilitate factor masculin:
- spermograma in limitele fiziologice ale intervalului de referinta (peste 5 milioane de spermatozoizi mobili dupa prelucrarea probei)
Raport beneficii, riscuri si asteptari in urma procedurii de I.U.I.
Beneficii:
- cost redus in comparatie cu alte proceduri de reproducere umana asistata
- minim invaziva – nu doare, nu necesita analgosedare, nu necesita recuperare dupa interventie
- gata in 60 de minute
Riscuri:
- sarcina multipla – in cazul inseminarii intrauterine in urma unui tratament de stimulare ovariana controlata medicamentos
- sindrom de hiperstimulare ovariana – in cazul inseminarii intrauterine in urma unui tratament de stimulare ovariana controlata medicamentos
Asteptari:
- sansa obtinerii unei sarcini este de aproximativ 10% dupa prima procedura
- dupa 3 proceduri rata cumulativa a obtinerii unei sarcini este 36% (acest procent poate varia in functie de cauza infertilitatii)