OSTEODENSITOMETRIE D.X.A., este o investigatie consacrata in clinica Gynoprax, se face inca de la infiintare, si consta in masurarea densitatii ososase cu aplicabilitate in special in determinarea gradului de osteoporoza, posibila atat la barbati cat mai ales la femei in perioada de menopauza.

Ce este DEXA (Osteodensitometria) și cum se realizează această investigație

Osteodensitometria (DEXA) este metoda de determinare a densității osoase de la nivelul mai multor segmente (sistem osos sau în zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice – col femural, coloană vertebrală și antebraț).

Pentru a se realiza investigația DEXA, este necesar să se folosească radiația X. Dar pacientul nu trebuie să se îngrijoreze, căci aceasta nu îi va afecta în niciun fel sănătatea. Examinarea durează 5-7 minute și permite atât calculul riscului de demineralizare osoasă în timp, cât și evaluarea răspunsului la tratament.

Astfel că, în urma investigației DEXA va fi posibil să se determine densitatea și rezistența osoasă. Acest lucru este realizat prin măsurarea gradului de absorbție a radiației emise RX și dispersia acesteia pe segmentul examinat.

Când este recomandată Osteodensitometria

Orice femeie intrată la menopauză ar trebui să cunoască stadiul demineralizării osoase dar nu numai… Stadiul demineralizării osoase este important de cunoscut și în perioada imediat următoare nașterii sau în cazul pacienților cu diverse afecțiuni endocrinologice sau ortopedice.
Această metodă de examinare este atraumatică și a ajuns să fie folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei.

Despre investigația DEXA există anumite lucruri pe care pacientul trebuie să le cunoască:

Detalii despre investigația DEXA (Osteodensitometria)

DEXA nu durează mult, pacientul trebuie să acorde doar 5-7 minute acestei investigații. Mai mult decât atât, aceasta este atraumatică pentru pacient.

Pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte, pacientul va fi rugat să stea perfect întins pe masa aparatului în timp ce se realizează examinarea. În timpul examinării se va folosi un braț mobil de scanare, dar care nu va atinge pacientul în niciun moment al examinării. Pacientului nu îi este permis să poarte bijuterii metalice în timpul examinării, iar în unele cazuri acesta va purta un halat pentru consultație.

DEXA (Osteodensitometria) se realizează la recomandarea medicului.

Această investigație se realizează foarte rapid, fără a simți vreo durere, de către o echipă bine pregătită, cu o vastă experiență. Veți primi rezultatele în cel mai scurt timp cu putință, pentru ca medicul să vă poată prescrie un tratament adecvat, dacă va fi cazul.

Dr. EVA KISS, medic primar radiologie şi imagistică medicală, competenţă ecografie generală

Clinica beneficiază de singurul aparat de acest gen din judeţ. Osteodensitometrul DMS Stratos whole body este aparatul ideal conceput şi structurat pentru măsurarea densităţii osoase în diverse regiuni corporale, permiţând calculul şi posibilitatea prevenţiei fracturilor pe os patologic şi calculul rezistenţei osoase în urma protezelor articulare. Este un aparat cu raze X cu tehnologie „pencil beam” care asigură o iradiere minimă a pacientului (o examinare iradiază de 100 de ori mai puţin decât expunerea la o radiografie pulmonară)

APARATURA: 1 Osteodensitometru D.E.X.A. STRATOS WHOLE BODY

          ADRESABILITATE:

ORAR: LUNI-VINERI: 8.00-20.00

IMPORTANT: serviciul se afla in relatie contractuala cu CJAS si pacientii ASIGURATI BENEFICIAZA DE GRATUITATE in limita fondurilor disponibile DOAR PE BAZA BILETULUI DE TRIMITERE DE LA MEDICUL SPECIALIST!!!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *