camera de recoltare sperma – SPERMOGRAMA si SPERMOCULTURA Spermograma este investigatia medicala ce ne ajuta sa evaluam calitatea materialului seminal masculin. Prin aceasta procedura se poate evalua cati spermatozoizi exista in proba recoltata, cum arata acestia si cum se misca. Cunoasterea acestor informatii este esentiala in stabilirea urmatorilor pasi in tratarea fertilitatii. De exemplu rezultatul unei spermograme poate decide intre inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro. Spermocultura este investigatia medicala ce identifica prezenta infectiilot in sperma. Anumite bacterii pot cauza infertilitate, conditie ce ar putea fi tratata cu un simplu tratament antibiotic. RECOLTARE SPERMOGRAMA si SPERMOCULTURA Pentru un rezultat concludent de spermograma si spermocultura recomandam sa se respecte termenul de 2-5 zile de la ultima ejaculare (abstinenta sexuala). Proba de sperma va fi obtinuta doar prin masturbare, nu in urma contactului sexual de orice tip. La clinica exista o incapere dedicata unde sunt create toate conditiile pentru o recoltare calitativa. In cazul probelor recoltate in afara Clinicii Gynoprax sperma trebuie sa ajunga în laboratorul de andrologie in maxim 30 minute de la ejaculare. Transportul trebuie sa fie in conditii de intuneric si temperatura de 35-37 C. Recoltarea se va face intr-un recipient tip urocultor steril. Inainte de recoltare pacientul va urina, se va spala minutios pe maini si se va sterge cu un prosop uscat de hartie. Recipientul va fi deschis chiar inaintea recoltarii. Se va evita atingerea partii capacului si a peretilor interni ai urocultorului pentru a preveni contaminarea spermei. In cazul in care in timpul recoltarii se va pierde o cantitate de sperma, pacientul nu trebuie sa recupereze cantitatea pierduta dar trebuie sa anunte personalul medical. Imediat dupa recoltare se pune capacul si se însurubeaza cu grija pentru a se evita pierderea ejaculatului. Pe recipient se noteaza numele si prenumele pacientului, ora recoltarii si numarul de zile de la ultima ejaculare.
laboratorul de andrologie – Reprezinta spatiul din clinica unde se realizeaza: 1. analiza probei de sperma dupa recoltare, prin pastrarea acesteia la incubator 37C timp de 30 minute, si apoi analiza propriu-zisa atat prin analizor automat cat si prin verificare la microscop. tot aici se efectueaza testele de defragmentare a ADNului spermatic la cazurile care necesita aceasta procedura. 2. prelucrarea probei de sperma in vederea utilizarii acesteia in diverse proceduri de reproducere asistata (I.U.I., F.I.V., I.C.S.I.) Este dotat cu termostat, hota, microscop, numarator particule, centrifuga.
sala de punctii si embriotransfer (ET) – Este un spatiu care indeplineste criteriile de dotare si sterilitate ale unei sali de operatie, in care au loc procedurile de: 1. recoltare a ovocitelor prin punctie ovariana in conditii de asepsie si antisepsie. Fiind o procedura dureroasa, in general se practica in anestezie generala i-v de scurta durata, in medie necesita 15-30 minute. Dupa recoltare aspiratul folicular se transfera in laboratorul de F.I.V. pentru selectare si prelucrare, pacienta fiind transferata in salonul de trezire pentru supravegherea postoparatorie. 2. transfer embrionar (ET), procedura nedureroasa, care se efectueaza fara anestezie, prin care embrionii obtinuti in urma procedurilor de F.I.V. sunt transplantati in uterul mamei.
laboratorul de F.I.V. – Acest spatiu este centrul departamentului de reproducere asistata, fiind cel mai important in realizarea procedurilor de obtinere a embrionilor. Aici au loc toate procesele de prelucrare a ovocitelor extrase in urma punctiei, de fecundare a acestora cu spermatozoizii prelucrati in laboratorul de andrologie (fie fecundare directa daca sperma este de calitate, fie prin tehnici speciale I.C.S.I. sau P.I.C.S.I.) si obtinerea embrionilor. Tot aici se fece selectia embrionilor, procedurile de assisted hatching sau PGD la nevoie si se ia decizia embrionilor care vor fi transplantati. Acestia sunt incarcati in cateterul de transfer in ziua ET, ceilalti embrioni excedentari de calitate sunt inghetati si pastrati pentru viitoare ET in tancurile de azot din sala de crioconservare. Este dotat cu cele mai noi si complexe echipamente care permit obtinerea unor rezultate cat mai bune: hota, microscoape, masa antivibranta, micromanipulator, laser, incubatoare pentru embrioni, incubatoare pentru medii. In acest spatiu accesul este strict controlat, doar personalul abilitat are acces (embriologul) si indeplineste cele mai inalte standarde de sterilitate si microclimat.
criostocare – Acest spatiu este special destinat si anenajat stocarii materialului biologic recoltat in Clinica. Stocarea produselor biologice se face in azot lichid, se pot stoca mostre de sperma, ovocite, embrioni, tesut ovarian in vederea utilizarii ulterioare la pacientii care solicita acest lucru.
Clinica GYNOPRAX detine si compartimentul de Reproducere Umana Asistata Medical, acreditat A.N.T., in care se pot desfasura toate procedurile complexe necesare diagnosticului si tratamentului infertilitatii de cuplu.
Acest compartiment cuprinde:
Camera de recoltare produse biologice masculine (sperma)
Laboratorul de andrologie (evaluare si prelucrare sperma)
Laboratorul de fertilizare in vitro (evaluarea ovocitelor, F.I.V., I.C.S.I., cultura de embrioni, evaluarea embrionilor)
Sala de mici interventii/punctii foliculare – embriotransfer
Camera de criostocare (banca de material biologic: depozitarea embrionilor, ovocitelor, spermei in tancuri de azot lichid)
La dispozitia acestui compartiment mai sunt:
Cabinetul de consultatie
Laboratorul de analize medicale (analize hormonale, uzuale, infectioase)
Laboratorul de radiodiagnostic (pentru HSG)
Salonul de internari de zi
Saloanele de internare continua
Sala de operatie
Diagnosticul infertilitatii de cuplu cuprinde:
Consultul ginecologic, cu evaluarea starii de sanatate a organelor genitale feminine, ecografia ginecologica, recoltarea probelor biologice: PAP test, cultura din secretia cervicala si vaginala, screeningul BTS (chlamidia, mycoplasma, ureoplasma)
Analizele de laborator:
pentru ambii parteneri grupa sanguina si Rhul, markerii infectiosi (HBS, HCV, HIV, VDRL)
pentru partenera: analizele hormonale, determinarea rezervei ovariene (AMH), analizele uzuale de bilant (HLG, coagulograma, functia hepatica, renala, analize de urina), analize specifice (indicele HOMA, profilul de trombofilie), analize genetice la nevoie
pentru partener: spermograma si spermocultura, analizele hormonale si analize genetice la nevoie.
In etapele urmatoare au loc: monitorizari de ovulatie (foliculometrie), tratamente diverse de stimulare a ovulatiei, verificarea permeabilitatii tubare (sonohisterografie – ecografic sau histerosalpingografie (HSG) – radiologic).
Daca situatia o impune, se apeleaza la proceduri suplimentare: histeroscopie (obligatoriu pentru FIV), laparoscopie (procedura chirirgicala endoscopica), scratching endometrial, biopsie endometriala.
Sunt cazuri care suplimentar necesita proceduri de reproducere asistata: I.U.I. sau F.I.V.
Acest departament este coordonat de dr. SURCEL MIHAI, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale, supraspecializare reproducere umana asistata, conferentiar la U.M.F. „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca, cu experienta de peste 15 ani in domeniu, iar embriolog senior, sef laborator F.I.V., este biol. principal SURD STELA, tot de la U.M.F. Cluj Napoca, cu experienta de 20 ani in embriologie!